SHARE Architects

Fațade Sustenabile: Design și Tehnologii privind Reziliența și Securitatea Umană
Știai că studiile preconizează că până în anul 2050, 61% din populația lumii va trăi în zone urbane? Sau că cercetătorii în domeniu au descoperit faptul că depresia și astmul sunt reduse cu 25-30%, atunci când în spațiul urban locuit există mai multe spații verzi?

Dacă ne gândim la parcursul omului de-a lungul marilor perioade de timp, vom observa faptul că evoluția lui a avut ca punct originar proximitatea naturii și locuirea în zonele rurale, urmate de migrarea înspre zonele urbane. Rezoluția Parlamentului European din 17 septembrie 2020, referitoare la Anul european al orașelor mai verzi 2022 stipulează faptul că „orașele verzi sunt mai importante ca oricând pentru a face față provocărilor majore cu care se confruntă planeta noastră și că ele au un potențial tot mai mare ca puncte de convergență esențiale pentru punerea în aplicare a agendelor globale.”

O inițiativă în acest sens este Forumul Internațional de Arhitectură și Ingineria Construcțiilor, SHARE Bucharest 2022, care se va desfășura pe data de pe 31 octombrie și 1 noiembrie. Se vor reuni la București lideri ai arhitecturii din țară și străinătate, dar și profesioniști în domenii conexe, evenimentul fiind o oportunitate de întâlnire a celor mai reprezentativi jucători din domeniul arhitecturii și construcțiilor.

Este un eveniment care va pune sub lumina reflectoarelor schimbările care se produc la nivel climatic și efectele încălzirii globale, precum și proiectele inițiate, pentru a face o diferență, când vine vorba de traiul în mediile urbane. Programul SHARE Bucharest 2022 cuprinde numeroase subiecte de interes, în concordanță cu preocupările actuale ale societății, de a crea spații urbane și clădiri capabile să facă față provocărilor climatice, subiecte care vor fi expuse într-un format dinamic, de către speakeri din România, Austria, Anglia, Albania, Bulgaria, Italia, Iran, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Spania, Turcia, Grecia și Luxemburg. Se vor prezenta mari proiecte de dezvoltare urbană din țară, precum și obiectivele de investiții ale dezvoltatorilor pentru perioada următoare, în prim-plan fiind temele „Fațade sustenabile: Design și tehnologie”, „Fațadele și impactul asupra spațiului public”și„Mari proiecte de dezvoltare urbană din România și la nivel internațional”. Evenimentul va avea loc la Radisson Blu Hotel București.

Bilete se găsesc AICI

Într-un timp scurt, variațiile de temperatură sunt foarte mari, astfel că mediul urban devine vulnerabil, în ceea ce privește toleranța la căldura. În România, temperatura medie anuală din ultimii 40 ani a crescut cu 2C, iar meteorologii nu prevăd un viitor fericit, din acest punct de vedere. Condițiile meteorologice tind către două anotimpuri, iarna și vara, cu creșteri sau scăderi bruște de temperatură între ele. Pentru găsirea de soluții eficiente, forumul SHARE va crea mediul profesionist, inspirator și educațional, care reunește arhitecți, ingineri de structuri, ingineri de fațade, ingineri de instalații, experți în securitate la incendiu, antreprenori, dezvoltatori imobiliari, dezvoltatori urbani, furnizori de materiale și tehnologii pentru construcții, cât și reprezentanți ai administrației centrale și locale.

Urbanizarea excesivă și aglomerarea orașelor au condus la apariția insulei de căldură urbană sau Urban Heat Island (UHI),în interiorul orașelor, ca rezultat al principalelor fenomene regăsite în forma și orientarea construcțiilor, precum și al emanării, pe timp de noapte, a căldurii înmagazinate în timpul zilei; într-un limbaj informal, bunicii noștri de la sate ar spune că „la oraș e întotdeauna mai cald decât la sat”.

Compania SIMACEK, reprezentată de Noémi Karácsonyi, va fi prezentă, de asemenea, în cadrul conferinței. Aceasta va susține, în prima zi de program, o prezentare în panelul despre „Fațade Sustenabile: Design și Tehnologii privind Reziliența și Securitatea Umană”. 

Planurile urbanistice realizate urmând modelul clasic, adică cele în care spațiul verde ia forma parcurilor, grădinilor publice sau altor zone de recreere cu vegetație, devin, pe zi ce trece, tot mai greu de realizat, din cauza lipsei zonelor neconstruite. În aceste condiții, specialiștii în domeniu au venit cu idei și planuri inovative, care au plecat de la premisa încorporării clădirilor în ecosisteme urbane, prin amenajarea acoperișurilor verzi și/sau a fațadelor verzi. 

Fațadele verzi sunt importante nu doar din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere al sănătății psihice a locuitorilor, dar și al sănătății clădirilor. Fațadele verzi se bazează pe utilizarea vegetației, care este plantată în pământ sau în containere speciale, susținute de o structură metalică adecvată dimensiunii și tipologiei proiectului. În România, nivelul de interes pentru integrarea fațadelor verzi în planurile de arhitectură a crescut în ultimii ani, însă, la nivel practic, lucrurile sunt la un nivel incipient. Cercetătorul Marc Ottelle spune într-un studiu din 2011 despre fațadele verzi, că utilizarea lor are un impact esențial asupra performanței termice a clădirilor, cu efect asupra mediului urban, atât vara, cât și iarna. Plantele funcționează ca filtre solare și previn absorbția radiațiilor de căldură din materialele de construcție. Vegetația verticală poate scădea temperatura de pe fațada clădirii, ceea ce este foarte important în timpul verii, în climatele mai calde. În climatele mai reci, speciile veșnic verzi creează un strat exterior de izolație și contribuie la economisirea energiei. 

Această situație a fost abordată și de către filosofii contemporani. De exemplu, filosoful francez, Bruno Latour, descrie în cartea sa, We Have Never Been Modern, relația omului cu natura. El spune că noi, oamenii „moderni”, ne-am plasat undeva în afara naturii. Trasăm o linie delimitatoare între noi și natură. Dacă noi suntem în casă, natura e afară, departe. Zicem că ieșim din „noi”, din zgomotul societății și urbei, în natură – ca să ne relaxăm, să evadăm, să creștem plante și animale. Latour e de părere că nu ar trebui să credem că ieșim de undeva ca să intrăm în natură, ci să fim conștienți că mereu suntem acolo. Să ne percepem pe aceeași treaptă cu elementele naturale, cu animalele, cu plantele – în sensul că nu numai noi le transformăm pe ele, ci și ele pe noi. 

Având toate aceste cercetări și studii la dispoziție, SIMACEK și-a dezvoltat modelul de business, astfel încât să fie aliniat cu misiunea și viziunea cu care am plecat la drum: creșterea nivelului calității vieții, în special în zonele urbane. Un pilon vital pentru a atinge această misiune este focusul pe biodiversitatea urbană și dezvoltarea durabilă a spațiilor verzi, din care rezultă, implicit, o serie de beneficii (îmbunătățirea calității aerului, reglarea umidității aerului, legarea prafului fin, reducerea efectelor negative ale insulelor de căldură urbană, asigurarea mediului de viață pentru floră și faună etc). Astfel, două dintre soluțiile noastre strategice sunt acoperișurile, respectiv fațadele verzi. Ambele soluții pot veni fie în completarea facilităților existente, fie, integrat, încă din faza de proiectare, dezvoltare imobiliară.

Mai multe insight-uri și informații despre fațadele verzi și cum pot ele să fie de un real ajutor, dacă sunt integrate corect în zonele urbane, va oferi Noémi Karácsonyi, în cadrul conferinței RIFF. Noémi este, la bază, peisagist și CEO-ul SIMACEK din ultimii 8 ani. Rolul de lider al lui Noémi a adăugat o experiență și mai relevantă celor peste 12 ani de reorganizare, dezvoltare de strategie și management al performanței companiei. Scopul ei este de a lucra la dezvoltarea și construirea de spații urbane locuibile care respiră, contribuind astfel la o calitate mai bună a vieții pentru locuitorii orașului. Ea și-a dedicat încrederea, timpul și expertiza pentru crearea de infrastructuri verzi și biodiversitate urbană, acoperișuri și fațade sustenabile.

O poți asculta pe Noémi, în 31 octombrie 2022, de la ora 12:00 

Biletele se pot achiziționa de AICI