SHARE Architects. Importanța zonelor urbane verzi

De-a lungul timpului, omul a trăit preponderent în zone rurale, apropiate naturii, orașele cu o infrastructură urbană modernă fiind, din punct de vedere evoluționar, o invenție de dată recentă. Studiile preconizează că până în anul 2050, 61% din populația lumii va trăi în zone urbane. Având în vedere faptul că habitatul natural al omului, în care acesta a evoluat, este natura, existența spațiilor verzi, în orașe, este de o importanță semnificativă, mai ales în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții sau, cum le place germanilor să spună, Lebensqualität. Asta se referă, conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății, la „percepția unui individ asupra poziției sale în viață, în contextul culturii și sistemelor de valori în care trăiește și în relație cu obiectivele, așteptările, standardele și preocupările sale”.

Atunci când cea mai mare parte a timpului este petrecută într-un mediu construit, cum sunt zonele de locuit și de lucru din orașe, este vital ca întreg sistemul să cuprindă și spații verzi, în care omul să se poată relaxa, în aer liber. Studiile concluzionează, spre exemplu, că existența spațiilor verzi în zonele rezidențiale reduce depresia și astmul cu 25-30%.
Soluțiile implementate de către Simacek, ca răspuns la aceste particularități ale spațiilor urban-contemporane destinate locuirii și muncii, sunt plantele de interior, acoperișurile și fațadele verzi. Potrivit normativelor din domeniu, un sistem de acoperiş verde este considerat ca fiind orice spaţiu ce presupune vegetaţie, care este instalat peste un planşeu de beton. Există mai multe tipuri de acoperișuri verzi, iar în cei 12 ani de activitate pe piața din România, Simacek și-a concentrat eforturile pe  proiectarea, amenajarea şi întreţinerea tuturor tipurilor de acoperişuri verzi, în regim propriu. Asta înseamnă că beneficiarul este asigurat cu tot suportul necesar, încă de la planificarea proiectului, în timpul implementării acestuia şi întreţinerii ulterioare. Dacă sistemele de acoperişuri verzi sunt instalate corect, atunci acestea pot aduce numeroase beneficii de ordin economic şi ecologic: protecţia hidroizolaţiei, antifonare, îmbunătăţirea eficienţei termice, managementul apelor pluviale, susţinerea biodiversităţii, îmbunătăţirea calităţii aerului.

În funcție de tipul de acoperiș și modul în care beneficiarul final dorește să-și petreacă timpul liber, vegetația poate fi una diversificată: pentru acoperișurile verzi ecologice, necirculabilese pretează plante suculente. Pentru cele semi-intensive circulabile se poate merge pe ideea de peluză sau arbuști acoperitori de sol. În ceea ce privește sistemele intensive de acoperiș verde, designul și vegetația se realizează ca pentru o grădină la sol, cu o vegetație arbustivă, peluză și arbori de talie mică.
Prin înverzirea fațadelor, plantele contribuie la îmbunătățirea calității aerului, normalizarea umidității și reducerea temperaturii ambientale. Unul dintre principalele avantaje ale realizării unei faţade vegetale este reducerea consumului energetic, pe timpul verii. Prin umbrirea pe care vegetaţia de pe faţadă o produce, pereţii exteriori ai clădirilor nu mai sunt expuşi direct la razele solare şi, în consecinţă, temperatura lor nu se mai ridică la valorile ce necesită răcire. Faţada vegetală acţionează ca un parasolar, în perioada mai – octombrie, exact când e nevoie de umbrirea faţadelor.
Potrivit rezoluției Parlamentului European din 17 septembrie 2020, referitoare la Anul european al orașelor mai verzi 2022, ele ”sunt mai importante ca oricând pentru a face față provocărilor majore cu care se confruntă planeta noastră și […] au un potențial tot mai mare ca puncte de convergență esențiale pentru punerea în aplicare a agendelor globale.” Astfel, se observă un efort la nivel european și global, pentru a transforma orașele într-unele mai verzi, efort la care Simacek participă încă din anul 2010, de când a apărut pe piața din România.

În perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2022, compania Simacek participă la evenimentul SHARE Architects, organizat la Radisson Blu Hotel, în București. Este un eveniment recurent pentru Europa de sud-est și centrală, care își propune să conecteze și să susțină arhitecții și contractorii din regiune, de asemenea promovând și tinerele talente. În fiecare an, forumurile SHARE Architects au urmărit excelența în domeniile arhitecturii și construcțiilor, îmbunătățind calitatea și complexitatea subiectelor abordate.

Anul acesta, CEO-ul Noemi Karácsonyi este speaker în cadrul panelului despre importanței înverzirii spațiilor construite din mediul urban și impactului spațiilor verzi asupra sănătății noastre fizice și psihice. Cele două zile de conferință aduc o viziune integrată asupra designului și tehnologiilor inovatoare pentru fațade, împreună cu concepte disruptive și proiecte menite să inspire, din România și din alte 14 țări.