CUM AM LUCRAT LA PROIECTUL DE REABILITARE A MALURILOR SOMEȘULUI DIN CLUJ-NAPOCA: DE LA CONCEPT, LA SOLUȚII

Suntem extrem de bucuroși că am încheiat cu bine unul dintre cele mai ambițioase proiecte în care ne-am implicat în ultimii doi ani: reabilitarea malurilor Someșului din Cluj.
Prin acest proiect, am amenajat și revitalizat această zonă atât de importantă pentru oraș.

Proiectul „Rethinking Someș” reprezintă o transformare semnificativă a peisajului urban și redefinește modul în care clujenii utilizează spațiul adiacent râului Someș. Deseori ne-am gândit cât potențial stă în această zonă, iar acum am avut ocazia să punem acest potențial în valoare.

Compania noastră, SIMACEK, în calitate de executant, a adus o abordare inovatoare și sustenabilă axată pe reconectarea cu natura, cu râul, cu spațiile verzi.

Conceptul proiectului: “Reîntoarcerea orașului cu fața la râu”

Ne-am dorit să aducem oamenii mai aproape de natură, așadar colegii noștri de la SIMACEK nu doar au amenajat spații verzi, ci au gândit soluții care să faciliteze accesul clujenilor la râul Someș. Am realizat și alte zone verzi noi, ideale pentru recreere și care să fie în armonie cu mediul înconjurător. 

În acest scop, am plantat peste 900 de arbori, peste 1.800 de plante perene, peste 26.000 de arbuști și plante acvatice și au fost semănate peste 75.000 mp de pajiște. Sporirea vegetației contribuie atât la crearea unui ecosistem sănătos și benefic pentru locuitori, cât și la îmbunătățirea estetică a zonei. 

De asemenea, modernizarea malurilor Someșului contribuie la creșterea calității vieții comunității clujene: locuitorii se pot reuni, relaxa, bucura de un mediu urban care încurajează un stil de viață activ. Sperăm din suflet să fie cât mai des folosit acest loc ca spațiu de întâlnire.

Promovăm biodiversitatea și ecosistemul urban

Am îmbunătățit aspectului urban în această zonă prin introducerea pajiștilor perene și sezoniere, unde trăiesc multe plante și vietăți. 

De asemenea, pajiștea biodiversă joacă un rol important în gestionarea apei: reduce riscul de inundații, menține nivelurile adecvate de umiditate și contribuie la fertilitatea solului. Aceste plante au capacitatea să absoarbă și să recicleze substanțele nutritive din sol și le redistribuie în  ecosistem. 

Apreciere la nivel european

Proiectul de reabilitare a malurilor Someșului este rezultatul unui concurs internaţional de soluţii derulat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, iar câştigătorul a fost desemnat de un juriu internaţional. 

Proiectul elaborat de echipa Pràctica a fost distins cu premiul Share Building Awards și a primit aprecieri notabile în cadrul Bienalei de la Veneția. Este recunoscut ca un exemplu de bune practici la nivel european pentru efortul de regenerare a râului și transformarea acestuia într-un pilon verde al orașului.

„Rethinking Someș”, proiectul firmei spaniole Practica, este realizat de Asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT  – SIMACEK Facility Services.

Suntem mândri că am făcut parte dintr-o echipă internațională profesionistă, cu care am lucrat extrem de bine.

Prin proiectul de reabilitare a malurilor Someșului arătăm că sustenabilitatea și conexiunea cu natura chiar pot să fie integrate în viața urbană. Ne bucurăm că putem să lăsăm o amprentă durabilă în inima orașului Cluj-Napoca.