Rolul acoperișurilor verzi în workplace management

Nevoia de a ajunge la cer, atât prin performanțe cât și vizual, prin spații de birouri din ce în ce mai bine gândite, concepute și ocupate, poate fi adăugată pe lista de TO DO a companiilor care ne conduc spre viitor și a constructorilor care le aduc la realitate.

Verde, sustenabilă sau eficientă energetic – așa cum o să vedem, legate una de alta, dar nu sinonime – o clădire e creuzetul în care se amestecă substanțele care hrănesc evoluția prin ordine și eficiență.

Iar prin acest articol îți propunem unul dintre principalii actori în rolul conceperii, îngrijirii și retenției nu doar de responsabilitate, ci de angajați, de premii și de succes în afacerea construită pe acești piloni.

Acoperiș verde, pe lista necesarului de birou al viitorului

Acoperișul verde este o fundație într-o clepsidră inversă, și un rol determinant într-o evoluție altfel tot mai tehnologizată a orașelor, clădirilor, spațiilor de lucru.
Adăugate pentru că începem să conștientizăm nevoile mediului înconjurător, nevoile angajaților de a prospera în imaginație și a birourilor de a se transforma în oaze, aceste proiecte de acoperișuri verzi nu sunt dictate în totalitate de lege.
Într-un interviu pentru arhispec.ro vorbeam despre dorința de dezvoltare, orientarea spre construcții verzi și externalizare serviciilor de facility management ce se observă în piață și printre furnizorii de astfel de produse.

”Pentru activitatea SIMACEK de amenajare acoperișuri verzi estimăm o creștere de minim 10% față de ianuarie 2018. Sperăm ca la acest segment să contribuie și noi proiecte legislative. În Bulgaria de exemplu, acoperișul verde intensiv al unei clădiri înlocuiește cu succes spațiul verde de la nivelul solului și este luat în calcul la construcție și dezvoltare.”

Vorbim despre rolul acestor refugii de verde și importanța lor, beneficiile și previziunile pentru viitor, atât pentru domeniul de workplace management, cât și employer branding și campanii CSR.

Cui se adresează acest articol și de ce contează pentru tine 

O ediție a revistei IBC FOCUS vorbește despre piața materialelor de construcții verzi și cum acestea sunt în creștere accelerată.
Interesul pornește de la specialiști și arhitecți și se propagă spre dezvoltatori și constructori, dar și de către beneficiari, angajați.
Dacă faci parte din una dintre aceste categorii atunci acest articol îți vorbește la obiect și sistematizat despre lucrurile care contează când alegi-construiești-modernizezi-lucrezi într-un spațiu ce are un acoperiș verde.
Și de ce avantajul acesta te va face parte a mișcării de employer branding prin responsabilitate și sustenabilitate.
Munca grea de educare a pieței și acceptarea acestor sisteme au făcut-o și arhitecții, care au avut încredere în aceste proiecte de acoperiș verde.

Ce o să afli legat de rolul unui acoperiș verde pentru birourile productivității viitorului?

Discutăm despre modul în care generațiile modelează spațiul de lucru. Despre provocările principale din cadrul unui birou și inițiativele din biroul viitorului.
Vom discuta cum se combină beneficiile unui acoperiș verde cu adoptarea sistemele de integrare și evoluția spre AI.
De anul acesta, ROFMA a organizat în România prima ediție a Romanian Workplace Management Forum.
S-au pus în discuție subiecte ca optimizarea spațiului alocat angajaților și creșterea spațiului dedicat muncii în echipă. Conștientizarea crescândă a rolului mediului de lucru în susținerea strategiilor de afaceri și cum mediul de lucru optim sprijină creativitate, comunicarea, colaborarea și contribuie la optimizarea și accelerarea proceselor, luarea deciziilor și implementarea lor.
Iar organizațiile competitive investesc în soluții convingătoare. 

De ce se construiesc clădiri și birouri pentru generația Z

Într-un articol din HR Technologist, se trasează vizual evoluția de la o majoritate compusă din angajatul din generația Baby boomers la Millennials și acum trecerea spre angajatul preponderent din generația Z.
A crea un loc de muncă pentru generația Z înseamnă adaptarea la un mod de gândire ieșit din norme.

Această generație hyper conectată și tehnologizată încă apreciază relațiile umane. Dar va schimba total atât fața recrutărilor cât și a  birourilor moderne.
Majoritatea celor din generația care primează acum pe piața forței de muncă spun că sunt optimiști în legătură cu viitorul.
65% dintre ei, așa cum citează prnewswire.com, au încredere că viitorul arată mai bine atât financiar cât și din punct de vedere al fericirii decât cel al părinților lor. Ei aduc un mindset concentrat pe deschidere, optimism și care va prospera în comunitate.
Și în cadrul Simacek, după 77 de ani de activitate, urmărim trenduri și ne adaptăm la solicitări. Pentru a evita potențialele crize.

”Noi spunem că nu există criza forței de muncă. De fiecare dată când ne confruntăm cu o criză, trebuie să ne întrebăm ce să schimbăm la noi, ca angajator, ca să o depășim. Iar employer branding nu este o sarcină pe fișa postului unei persoane. Este responsabilitatea fiecăruia din angajați să adere la valorile companiei, transformând astfel atmosfera în una prielnică dezvoltării și orientării spre rezultate.” 

Este datoria angajatorului  să elaboreze și să implementeze strategii integrate de atragere și retenție a angajaților.

Principalele cauze ale greutăților retenției forței de muncă și ce se schimbă 

Ca să afli ce soluții să aplici, trebuie să vezi care sunt problemele. Ca în cazul oricărui studiu, angajații pe care îi ai în target sunt cei care îți pot defini imaginea și pot contribui la un work management sustenabil.
După celebrul citat al lui Kevin Costner din filmul Field of dream ”Buid it and they will come!” propunem, de 11 ani în România, soluția acoperișurilor verzi, pentru rolul lor stabil.

Conform unui studiu eJOBS, motivele principale pentru care angajații ar lucra de acasă sunt:

 • o mai bună gestionare a timpului de lucru (menționat de 60% dintre respondenți);
 • eliminarea timpului pierdut în trafic (55%);
 • creșterea gradului de confort personal.

Conform studiului derulat de eJobs, 35% dintre angajații români pot alege să lucreze de acasă o zi pe lună, în timp ce 13% lucrează numai de acasă.

Angajații din România mai menționează și reducerea cheltuielilor aferente transportului sau mesei de prânz, creșterea productivității, dar și scăderea nivelului de stres generat de conflictele de la birou ca motive pentru care ar alege să lucreze de acasă.

Iar acoperișul verde aferent unui birou, ca un sanctuar de natură, are beneficii asupra organismului pentru care s-au făcut studii. Așa cum vom prezenta mai jos.

Beneficiile unui acoperiș verde în relația work management – angajat – angajator

Pentru cei care aleg soluția acoperișului verde, semnificația este că lasă natura să vorbească. Nu, este doar o metaforă, desigur.
Beneficiile unui astfel de sistem sunt mult mai specifice și cuantificabile.
Fie că soluția este aleasă din stadiul de proiect sau clădirii i se adaugă această caracteristică, sunt, conform revistei de specialitate buildings.com, cinci lucruri de care trebuie să ții cont:

 • Calitatea priveliștii, care uneori poate fi singurul factor care poate decide dacă o clădire merită un acoperiș verde și posibilitatea unui colectiv fascinat de acel loc;
 • Integritatea structurală a clădirii, dacă este vorba de clădiri deja construite;
 • Intervențiile mecanice ale conductelor sau altor echipamente care pot îngreuna proiectarea unui mediu estetic plăcut;
 • Accesibilitatea, ca factor cheie pentru un flux natural, simplu și eficient ca timp și nevoie de mișcare spre zona de relaxare;
 • Impermeabilitatea acoperișului și sistemul conceput de acoperiș verde.

Lucrarea și rolul său per ansamblu nu reprezintă o cheltuială, ci o investiție în potențial. Clădirile cu acest factor wow atrag talente, minți creative și expunere în presă, social media și în grupul de prieteni.

Beneficiile sunt însă în număr mai mare de cinci și o să le separăm, pentru angajator și angajat, pentru că ele diferă ca importanță, bineînțeles, pentru cele două categorii.

Ce caută mintea în natură și cu ce se întoarce la birou

Am discutat conform studiului eJobs, de ce aleg să lucreze de acasă cei care o fac, așa că vom începe cu beneficiile pe care un spațiu de birou verde le oferă în balanța acestei decizii:

Pentru a acoperi motivele de mai sus, dintre care creșterea gradului de confort personal, voi cita aici un angajat Yardi, care ne oferă o perspectivă din interior – sau mai bine spus din exterior, de pe acoperișul verde –  și fan al sistemului de workplace management ce include locuri de relaxare de deconectare, deja de 3 ani în companie.

”Un acoperiș verde te poate ajuta sa îți reîncarci bateriile. Nu doar faptul că știi că poți merge acolo și e în aer liber. Dar de exemplu aici este un loc în care au plantat lavandă și sunt scaune plasate chiar lângă tufe. Uneori 5 minute în acest loc reprezinta tot ce ai nevoie într-o pauză.” – Ana-Maria, Yardi, Cluj-Napoca

Pentru unele tipuri de personalități, retragerea într-un spațiu de confort personal este vitală. Pentru alții, confortul personal vine din recunoașterea implicării, dedicării și rezultatelor sau o ghidare atentă.
Un spațiu în care poți socializa pentru a fi lăudat, apreciat sau invidiat, dar și în care să externalizezi griji, idei sau păreri, sau un spațiu în care să încerci tehnica de imersiune ușor de adaptat la natură a comunicării interne a oricărui organism cu mediul înconjurător.

Asta aduce ca beneficiu pentru angajați un acoperiș verde. O zonă de confort utilizată diferit și separat, dar ajutând la o politică a libertății de respiro, atât fizic cât și psihic, comună în locul de muncă.

De exemplu, 40 de secunde de privit are rolul de a reface puterea de concentrare. Iar studiul realizat de Universitatea din Melbourne și citat în forbes.com se referă efectiv la acoperișuri verzi, nu la zone împădurite, plecări la munte sau parcuri urbane.

Rolul micro pauzelor în concentrare și refacerea nivelului de bază a concentrării optime a fost dovedit prin comparare a două grupuri. După ce au completat o sarcină identică, participanți au fost aleși aleatoriu pentru a face o micro pauză pe un acoperiș verde. Cu singurul scop de a privi flora. Experimentul cu sarcina a fost repetat apoi, iar cercetarea a arătat astfel că micro pauzele într-o zonă de acoperiș verde duc la mai multă concentrare, mai puține erori și un nivel de atenție la task crescute.

De ce contează pentru spațiul tău un acoperiș verde și de ce merită investiția

Verde, sustenabil și eficient sunt trei cuvinte pe care le folosim de cele mai multe ori pentru a aprecia, credem noi, aceleași caracteristici. Dar ele sunt interconectate, nu sinonime.
Verde este o clădire concepută cu responsabilitate pentru mediu. Și satisface nevoile de spații, dar într-un mod care intervine cât mai puțin posibil deloc cu solul, apele și resursele, iar mediul interior este unul cât se poate de sănătos.
De la proiectare la procesul de construcție, la utilizare, întreținere, renovare și, în final, la demolarea respectivei clădiri.

Doar având aceste caracteristici o clădire verde poate avea o caracteristică (eficientă energetic) și o caracteristică (sustenabilă).
Clădirile ce folosesc acoperișuri verzi beneficiază de ajutorul lor la managementul apelor pluviale. Aproximativ 70% din apele pluviale se vor păstra pe acoperiș și va întoarce în circuitul său natural fără a suprasolicita sistemele de canalizare.

Printre alte beneficii, sunt un excelent izolator termic, fonic, iar vegetația fixează praful și creează un microclimat ce reduce temperatura cu 1-2 grade și de care se bucură și fauna, ca fluturii și păsările.
La SIMACEK, alături de colaboratori din Norvegia, țara acoperișurilor verzi, am realizat un proiect pentru dezvoltarea unei soluții pentru realizarea, montarea și întreținerea acoperișurilor verzi ecologice.
Folosim vegetație din flora locală, pentru a reduce costurile aduse mediului prin transport, alegem mixtura cea mai potrivită de plante și stratificație și am reușit să producem combinația ideală, ce nu necesită udare în cazul acoperișurilor extensive.

Totul este așadar foarte aproape de natură în aceste acoperișuri verzi, pe care le vom lansa curând pe piață și a căror dezvoltare, testare și optimizare a fost un proces lung, dar plin de satisfacții. Și mai mult decât atât, pentru un workplace management cu beneficii crescute și reduceri de costuri, le recomandăm tocmai pentru că sunt orientate spre cei trei beneficiari: angajatorul, mediul înconjurător și angajatul.

Cum proiectarea unui acoperiș verde înseamnă să scrii o pagină de respect pentru natură și sustenabilitate

Orașul viitorului are nevoie de ramuri de business responsabile. Spațiile de birou ale viitorului vor crește nu doar proiecte impresionante care ne vor avansa ca civilizație, ci și noi moduri de a coexista în orașe care să nu se înalțe din nevoie de aer, ci prin puterea dezvoltării sustenabile.
Noi suntem implicați și în demararea de campanii CSR cu impact puternic asupra mediului înconjurător.
S-au investit trei ani în dezvoltarea următorului nostru proiect de acoperișuri verzi, așa cum discutam. Este cea mai ambițioasă campanie spre un produs ecologic.
Credem că fiecare proiectant, dezvoltator și angajator dorește o creștere sustenabilă. Și are definite o serie de valori care țin cont și de locul în care se dezvoltă. Suntem, la nivel global, o singură comunitate, de responsabili pentru un work management la nivel micro și macro. Fiecare dintre noi și apoi în spațiile de colaborare, vom căuta noi idei, concepte și reprezentări ale naturii care ne ajută să ne simțim reîncărcați.

De ce un acoperiș verde este în balanță perfectă cu introducerea AI în workplace management

Așa cum spune specialistul în domeniul HR din  HR Technologist, construim medii de lucru pentru generația Z.
Conform unui articol documentat din inc magazine, pentru ei, combinația de High-Touch și High-Tech este cea câștigătoare la locul de muncă. Asta înseamnă că pentru 90% dintre ei, elementul uman, lucrul în echipe, interacțiunile, comunicarea, se leagă perfect cu spiritul lor construit într-o eră complet digitală.
Totuși, într-o proporție mare, de 72%, ei preferă discuțiile față în față și principalele două calități ale unui spațiu de lucru benefic sunt pentru ei: leadership-ul constructiv și relațiile pozitive din cadrul echipei.

Companiile care produc și mențin un engagement mai mare cu angajații au o creștere de 16% în profitabilitate. Inteligența artificială face asta prin definiție.
Dar ca altă fațetă a engagementului, spațiile de comunicare, relaxare și redefinire a eu-ului reprezentate de un acoperiș verde amenajat pentru folosul comunității biroului produce, tot prin employee engagement, cu 37% mai puțin absenteism.

Asta se poate traduce în de până la 2 ori creștere a cifrei de afaceri și un procent de retenție mai mare cu 65%, spune Linda Ginac, CEO la hiring app, TalentGuard.

Workplace management, trenduri de urmărit în viitor 

Maximizând resursa cea mai de preț, angajații, companiile devin responsabile de a se orienta spre cele mai noi trenduri în workplace management.
Menținerea de standarde fixe – în domenii care altfel sunt făcute să se schimbe, cum este evoluția AI – în spațiile de lucru și normele care nu lasă loc dezvoltării, inovației și schimbărilor de generații sunt strategii eșuate.
Companiile, vor urmări trenduri care implică pe de o parte soluțiile smart. Și pe de cealaltă parte, soluțiile verzi.
Cred că acest articol a dat măcar o parte din beneficiile pe care un acoperiș verde le prezintă pentru a se înscrie în rolul de contribuitor la un mediu bazat pe dezvoltare prin focus și relaxare. Soluții din stadiul de proiectare, desenate pe baza nevoilor și specificațiilor clădirii, ale beneficiarului spațiului și ale beneficiarului final, mintea creativă care trebuie să fie susținută de un proiect verde.
Pentru beneficiile de mai sus, și pentru că viitorul nu se poate prezenta altfel decât cu soluții de care suntem responsabili, oferim idei pentru sustenabilitate și un stil de viață, de business și de management al spațiilor de birou și al mediului ales pentru valoarea sa. 

Întreabă-ne despre viitorul proiectului tău

Resurse de informare, despre rolul acoperișurilor verzi în workplace management:

 1. HR Technologist – 7 Workforce Management Trends for 2019
 2. Arhispec.ro – Criza forței de muncă din piață se traduce prin necesitatea de a deveni angajatorul exemplar
 3. IBC Focus – Piața materialelor de construcții
 4. Hyken.com – 7-effective-ways-hr-tech-improves-employee-engagement
 5. eJobs – Studiu angajați să lucreze de acasă
 6. Forbes.com – Looking At Green Roofs May Boost Your Work Productivity
 7. Sciencedirect.com – 40-second green roof views sustain attention: The role of micro-breaks in attention restoration
 8. Prnewswire.com – Failure Drives Innovation, According to EY Survey on Gen Z
 9. Spațiulconstruit.ro – 

Care sunt diferențele dintre o clădire sustenabilă, o clădire eficientă energetic și o clădire verde?

1.    Inc.com – How Generation Z Will Transform the Future Workplace

1.    Greenuptheroof.com – Benefits of green roofs

1.    Buildings.com – 5 Things to Consider When Turning Your Rooftop into Usable Space