Protecție împotriva coronavirusului: mindfulness în timpul pandemiei

Ce se întâmplă dacă iau virusul de la unul dintre colegii mei? Sau în tramvai în timp ce merg la serviciu? Poate în bucătăria de la birou sau într-una dintre toalete? Ce face angajatorul meu în interesul protecției împotriva coronavirusului? Poate e mai bine dacă nu mă mai ating de mâner? În plus: cum să am grijă de copilul rămas acasă dacă trebuie să merg la serviciu?

Întrebări de genul acesta și altele similare sunt acum în mintea angajaților tăi. Chiar dacă persoanele care nu și-au pierdut locul de muncă în urma acestei crizei economice cauzate de coronavirus sunt considerate norocoase, nici ele nu pot răsufla ușurate. Multe locuri de muncă pun în pericol sănătatea angajaților.

Să vedem ce poți face ca angajator pentru a-ți menține angajații în siguranță și pentru a păstra încrederea lor și în aceste momente dificile.

Protecție împotriva coronavirusului? Comunicați!

Protecția împotriva coronavirusului nu trebuie limitată la distribuția câtorva măști. În astfel de momente stresante este important să avem un plan pentru modul în care comunicăm cu angajații noștri. Informațiile obișnuite nu sunt bune doar pentru ca angajații noștri să primească răspunsuri la întrebări privind munca lor și compania, dar le sugerează, de asemenea, că suntem stăpâni pe situație. Prin urmare, să urmărim în permanență știrile, decretele guvernamentale, cele mai recente legislații și să nu uităm să îi informăm în mod regulat pe colegii noștri despre viitorul companiei și despre măsurile pe care intenționăm să le introducem.

Dacă nu facem acest lucru, angajații noștri pot crede cu ușurință că nu ne pasă de situație, nu o luăm în serios și nu facem niciun demers pentru a elimina pericolul.

Stabiliți reguli flexibile la locul de muncă

Fii cât mai flexibil posibil. Datorită închiderii școlilor și grădinițelor, copii rămași acasă reprezintă o povară suplimentară pentru părinți – indiferent cât de mult îi iubesc. Prin urmare – dacă este posibil – încercați să introduceți opțiunea de home office (muncă la domiciliu). Puteți alege dintr-o multitudine de programe software pentru a facilita munca la distanță. Mai mult decât atât, giganții tehnologici, având în vedere epidemia de coronavirus, au făcut gratuite nenumărate instrumente care ajută munca la distanță, și merită să profitați și de acest lucru.

În cazul în care implementarea home office-ului nu este posibilă, dezvoltați un plan care să țină cât mai puține persoane în birou în mod simultan. De exemplu, angajații dvs. pot lucra în ture.

Nu suspendați evenimentele de grup

Da, ați citit bine! Întrebarea este cum? De la jocuri virtuale cu întrebări, prin pauze de cafea comune  partajate prin teleconferință, până la party-uri Activity prin Skype, posibilitățile sunt aproape interminabile. Este important ca în cadrul protecției împotriva coronavirus să acordați mai multă atenție nu numai menținerii sănătății fizice, ci și a sănătății mentale.

Întrebați-vă angajații săptămânal sau chiar zilnic cum se simt. Cu această mică atenție nu numai că puteți afla cine are nevoie de ajutor, dar vă puteți aprofunda relația cu colegii dvs. pe termen lung.

Reduceți călătoriile angajaților dumneavoastră

Este important ca angajații dvs. să știe: pentru dumneavoastră siguranța și sănătatea lor sunt esențiale. Cu toate acestea, dacă invitați la fiecare întâlnire și colegii care nu au prea multe legături cu subiectul sau ar fi putut afla despre discuțiile dintr-un e-mail scurt, nu veți face multe în interesul protecției împotriva virusului.

Prin urmare, invitați doar colegii care sunt absolut necesari pentru întâlniri față în față. Poate părea un simplu pas, dar este cu atât mai eficient în ceea ce privește evitarea infecției.

Dezinfectarea profesională este cea mai eficientă formă de protecție împotriva coronavirusului

Poate cea mai importantă sarcină pe care o aveți în calitate de angajator este protejarea sănătății angajaților. Știm că, din păcate, cele mai multe dintre sfaturile de mai sus sunt impracticabile în anumite sectoare și locuri de muncă. Prin urmare, cea mai mare parte a ceea ce puteți face este să creați și să mențineți igiena maximă.

Din câte știm, coronavirus rămâne activ pe suprafețe din lemn, sticlă, hârtie sau plastic până la 3-4 zile. Vestea bună este însă că coronavirus este sensibil  la căldură. Poate fi inactivat în 30 de minute la temperatura de 56°C sau distrus eficient cu  alcool de 75%, acid peracetic și dezinfectanți cu clor. Cu toate acestea, datorită prezenței potențiale a virusului, dezinfecția trebuie efectuată în toate zonele fără restricții de localizare.

Protecția împotriva coronavirus – las-o în seama profesioniștilor

Mulți oameni cred că toată lumea știe să dezinfecteze. Cu toate acestea, dacă nu cunoaștem exact elementele de bază ale protecției împotriva coronavirusului și nu respectăm pe deplin reglementările, nu vom obține rezultatul final scontat.

Pentru un efect maxim, de exemplu, este recomandată o dezinfectare în trei etape. Constă dintr-o pre-dezinfectare, o aplicare a unui agent pulverizat mecanic pe suprafață și o dezinfectare finală. Dezinfectarea pre și finală pot fi efectuate în mai multe moduri (de exemplu, pulverizare, ceață rece sau tratament cu ozon).

Pentru a asigura calitatea corectă, este important să efectuați întotdeauna dezinfectarea cu o companie profesionistă, deoarece cunosc tehnologia profesională. În plus, după dezinfectarea profesională, în majoritatea cazurilor, spațiile devin utilizabile imediat. Mai mult, obținem și un proces-verbal privind agenții folosiți, tehnologia și procedurile efectuate. De asemenea, putem obține autorizațiile pentru produsele de curățare utilizate, precum și fotografiile și videoclipurile realizate în timpul curățării. Iar angajații noștri se liniștesc în mod garantat dacă văd un videoclip în care biroul „plutește” în dezinfectant în cadrul unei dezinfectări profesionale.

Dezinfectarea împotriva coronavirusului – de câte ori și cum?

Este important să știți că mediul este steril după o dezinfectare profesională. Totuși, acest lucru durează până când un virus ajunge pe suprafață. În prezent, experții recomandă să se efectueze o dată pe săptămână o dezinfectare pe scară largă, similară cu cea de mai sus. După trecerea virozei, se recomandă efectuarea acesteia de două ori pe an.

În plus, trebuie să știm că curățarea și dezinfectarea periodică a articolelor utilizate frecvent (mânerul ușii, tastatură, telefon etc.) este o parte esențială a protecției împotriva coronavirusului. Curățenia frecventă este, de asemenea, foarte importantă pentru dezinfectarea cu succes. În cazul în care nu se efectuează curățenie periodică, aplicarea dezinfectantului poate fi ineficientă.

De asemenea, îi încurajăm pe angajații noștri să se spele pe mâini în mod regulat și să acorde o atenție specială respectării regulilor de igienă de bază. Puneți dezinfectante de mână, șervețele dezinfectante în mai multe puncte din birou și asigurați mască angajaților dumneavoastră. Ba mai mult, puteți găzdui chiar și o competiție de spălare a mâinilor pentru a face sarcinile cotidiene distractive chiar și în această perioadă dificilă. Urmând aceste sfaturi, putem reduce semnificativ riscul de infecție și să ne liniștim angajații.

Igienă maximă – angajați liniștiți

Oricare ar fi sectorul în care ne desfășurăm activitatea, în calitate de angajator avem o responsabilitate esențială pentru menținerea sănătății angajaților noștri. Comunicarea regulată, radiantă, monitorizarea continuă și respectarea știrilor și a decretelor, introducerea unui mod de lucru flexibil și introducerea constructorilor de echipe virtuale sunt părți importante ale protecției împotriva coronavirusului. Cu toate acestea, curățarea și dezinfectarea profesională a biroului, fabricii nu pot fi declanșate de niciuna dintre măsuri.

Pentru acestea din urmă, să solicităm ajutorul unei companii de profesioniști calificați, cu experiență, care, datorită utilizării tehnologiei profesionale, nu oferă nicio șansă bolilor cauzate de coronavirus.