Doriți să beneficiați de servicii de dezinfecție?

Unul dintre focarele coronavirusului din țara noastră este printre altele orice clădire de birouri, unde mai multe persoane stau o perioadă mai lungă de timp în același spațiu. Tastaturile de calculator, bucătăriile comune, sălile de mese, toaletele, obiectele de uz curent și clanțele reprezintă un risc crescut pentru angajați. Singura soluție în acest caz este utilizarea unui serviciu de dezinfecție.

Cu toate acestea, este important să știm că – în special în situația actuală – este posibil să întâlnim o mulțime de reclame care nu comunică toate aspectele legate de aceste servicii speciale. Multe site-uri promit „dezinfecție profesională” împotriva coronavirusului, dar, în realitate,  în multe cazuri nu e așa. Deci, ce ar trebui să căutăm înainte de a solicita serviciile unei astfel de companii? Găsiți răspunsul la  întrebarea aceasta în articolul nostru.

O multitudine de servicii de dezinfecție – pe cine să cred?

Lipsa forței de muncă din cauza bolii este cu siguranță o pierdere pentru angajator. Iar, mai ales, boala provocată de coronavirus nu este un joc din punctul de vedere al sănătății angajaților. În această situație, cu siguranță trebuie să știm la cine să apelăm dacă dorim să solicităm curățenie de dezinfecție profesională în calitate de angajator.

Din păcate, există și personaje care profită de această situație. Putem citi despre mai multe cazuri în care Protecția Consumatorului a trebuit să intervină din cauza reclamelor care conțin informații incorecte. Deci, întrebarea principală este: în cine putem avea încredere? În ce măsură personalul companiilor care oferă servicii de curățenie este pregătit pentru astfel de intervenții la nivel profesional? Cu ce metode lucrează? În cazul acestor servicii putem vorbi într-adevăr despre un efect dezinfectant? Avem vreo idee privind tehnologia care stă la baza dezinfectării? Nefiind specialiști în domeniu este dificil să răspundem la aceste întrebări. Ceea ce facem noi: ajutăm, înlăturăm unele confuzii și prezentăm pe scurt cele mai importante proceduri de curățare și dezinfecție.

Servicii de dezinfecție – sub rezerva reglementărilor stricte

Trebuie să știm că nu este necesară o autorizație specială pentru dezinfecție, companiile de curățenie pot presta și acest tip de serviciu. Cu toate acestea, există reguli pe care trebuie să le respecte. În cazul curățeniei efectuate din cauza coronavirusului se vor utiliza dezinfectanți autorizați cu efect virucid (antivirali) la concentrația și cu durata de expunere indicate în fișa de securitate a dezinfectantului respectiv. Fără aceasta dezinfecția ar fi ineficientă și chiar ne-am putea arunca banii pe fereastră.

Ca parte a procedurii de dezinfecție este deosebit de important să dezinfectăm de mai multe ori pe zi, în special în instituții și birouri, toate suprafețele care sunt atinse cu mâna des și de multă lume. De asemenea,  este necesar să știți că materialele textile utilizate pentru curățare și dezinfecție trebuie, de asemenea, dezinfectate. Țesăturile de bumbac trebuie spălate la o temperatură cuprinsă între 90 și 95°C, folosind un detergent universal. Întrucât țesăturile cu fibre mixte (adică care conțin și material sintetic) nu pot fi spălate decât la temperaturi mai scăzute, trebuie utilizat un detergent cu efect dezinfectant aprobat.

Proceduri de curățenie de dezinfecție pe scurt – informați-vă înainte de a lansa comanda

Înainte de a alege un prestator de servicii de curățenie de dezinfecție, fiți conștienți de procedurile disponibile și de cele mai eficiente metode. În acest fel nu veți avea parte de surprize.

În primul rând, trebuie știut că nivelul de poluare al diferitelor zone poate fi diferit. Prin urmare, serviciile de curățenie de dezinfecție întotdeauna trebuie să fie precedate de o dezinfecție prealabilă. Iar scopul dezinfectării finale este de a face dezinfecția cât mai eficientă, deci trebuie aplicată pe cea mai curată suprafață posibilă.

Să vedem ce proceduri împotriva coronavirusului pot constitui elemente ale serviciilor de curățenie de dezinfecție:

Ștergere / dezinfecție: în acest caz dezinfecția se realizează cu lavete și pulverizatoare. Lichidul pulverizat pe suprafață – în special cu efect de curățare – trebuie șters, dar trebuie avut grijă ca aceasta operațiune să fie efectuată de fiecare dată cu o lavetă uscată și curată. Scopul procedurii este ca pe suprafață să nu rămână poluanți care ar reduce eficacitatea dezinfectantului. Se poate aplica apoi dezinfectantul, care trebuie lăsat să acționeze pe suprafață. Această metodă poate fi utilizată pentru o curățare intensivă.

Ștergerea igienică umedă: aceasta necesită un sistem cu două găleți, un mop plat și un produs de curățare cu efect dezinfectant. Trebuie respectate regulile ștergerii umede: ciclul de mop cu cadru efectuat cu metoda „S” să nu depășească 6 metri pătrați, apa să nu se coloreze în urma clătirii și presării, iar mopul să fie înlocuit după fiecare ciclu de găleată. Mopurile  apoi să fie spălate într-o mașină de spălat setând ciclul de spălare dezinfectantă. Această metodă poate fi folosită pentru o curățare intensivă.

Pulverizare: Această metodă necesită utilizarea unui pulverizator de spate. Dezinfectantul corespunzător trebuie aplicat la diluția prescrisă și utilizat în așa fel încât să ajungă, pe cât posibil, suficient dezinfectant pe toate suprafețele. De asemenea, trebuie știut faptul că cu cât este mai mică dimensiunea particulelor dezinfectantului, cu atât materialul poate fi mai răspândit. În această procedură, trebuie să acordăm o atenție deosebită protecției adecvate a echipamentelor electronice /tehnice. Această metodă poate fi utilizată atât pentru dezinfecția preliminară cât și finală.

Nebulizare cu ceață rece: lucrarea e efectuată cu un nebulizator folosind dezinfectantul corespunzător. De exemplu nebulizarea cu peroxid de hidrogen este adesea folosită în dezinfecția finală a spitalului. Cu toate acestea, în situația actuală, utilizarea altor substanțe poate fi justificată. În acest proces de dezinfecție, dimensiunea particulelor este cuprinsă între 1 și 50 micrometri. Aceasta înseamnă că o parte din particule rămâne în spațiul aerian, în consecință, dezinfecția este mult mai cuprinzătoare decât în cazul metodei anterioare. Metoda prezentată poate fi utilizată atât pentru dezinfecția preliminară cât și finală.

Tratamentul cu ozon: în acest caz e utilizat un generator de ozon, fără folosirea altor agenți de tratare adăugați. Eficiența depinde în mare măsură de capacitatea aparatului. Această metodă poate fi folosită atât pentru dezinfecția preliminară cât și finală.

Vaporizare: acțiunea trebuie să fie efectuată cu un generator de vapori capabil să producă vapori cât mai uscați. Toate suprafețele sunt încălzite la minim la 65°C și această temperatură e menținută timp de 30 de minute. Trebuie știut faptul că această metodă nu este potrivită pentru dezinfecția suprafețelor mari. Se recomandă aplicarea locală, în locuri greu accesibile. În principiu această metodă poate fi adecvată, dar nu există experiență cu privire la eficacitatea acesteia împotriva coronavirusului.

Spălare umedă / frecare: în acest caz suprafețele sunt frecate puternic cu perie, burete, hârtie abrazivă, lavetă din microfibră folosind o cantitate mare de soluție dezinfectantă. Această metodă poate fi folosită și în timpul curățeniei dezinfectante.

Spălarea umedă / frecarea pardoselii: acțiunea este efectuată cu ajutorul mașinii de curățare, folosind un scruber de dimensiuni și tip adecvat condițiilor zonei. Ca un prim pas se înmoaie suprafața, apoi după timpul de expunere corespunzător se freacă suprafața pe lângă adăugarea unei alte cantități de dezinfectant și apoi lichidul se aspiră. Această metodă este folosită și în timpul curățeniei dezinfectante.

Serviciul de dezinfecție – în mâini competente

Este important de știut că, în cazul în care unele companii, pe lângă serviciile de curățenie tradițională, efectuează și dezinfecție, acest fapt în sine nu este în afara reglementărilor legale și se poate face publicitate liberă. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că lucrările generale de curățenie nu pot fi promovate ca fiind eficiente împotriva coronavirusului.

Deci, dacă aveți nevoie de un serviciu de curățare și dezinfecție în biroul dvs., fiți foarte atenți. Asigurați-vă că alegeți un furnizor de servicii de dezinfecție profesionist care este capabil să facă față oricărui agent patogen cu angajați cu experiență și calificați, echipamente eficiente,  cu buna cunoaștere a tehnologiei, respectarea procedurilor de lucru și în același timp respectarea strictă a prevederilor legale tematice pe acest subiect.